تبلیغات
rainygirl - تاریخچه چای
چهارشنبه 28 مرداد 1388

تاریخچه چای

   نوشته شده توسط: sara    

 



تحقیقات نشان میدهد که بوته چای را در حدود ۳ هزار سال (ق.م) در چین می شناخته اند . گیاه چای و واریته های ان به حالت وحشی در شمال هنددرناحیه ای به نام اسام می‌روییده . از نظر کاشت و مصرف چین اولین محلی است که این گیاه در انجادر حدود ۲۷۰۰ سال (ق.م)کشت می شده و به مصرف می‌رسیده در زمانهای گذشته کاهنهای بودایی برای کمتر خوابیدن از چای استفاده می کرده اند وافسانه ای دراین مورد هست که می گوید کاهنی بنام بودهیدهارمادر مراجعت از ژاپن به خواب می رود وپس از بیدار شدن برای تنبیه شدن مژههای خود را کند وروی زمین ریخت این مژهها در خاک ریشه داد وتبدیل به درخت چای شد . انتشار این گیاه از چین به ژاپن وهندو از قرن پانزدهم در اروپا کشت چای رایج شد.

 

کشت چای درایران

واما ایران :

از اوایل قرن بیستم چایکاری در ایران اغاز شد . قبل از سال ۱۲۸۰(ه . ش )کشت چای درایران رواج نداشت و ایرانیان قدیم به جای چای قهوه می نوشیدند . به همین دلیل چایخانه های ایران همان نام قدیمی خود یعنی قهوه خانه را حفظ کرده اند .

علاقه دولت ایران به کشت چای در سال ۱۲۸۰ (ه .ش)باعث شد تا سفیر ایران در هند بنام حاج محمد میرزا کاشف السلطنه ماموریت یافت تا چگونگی کشت چای را بیاموزد . ایشان پس از مدتها کار وتلاش روی مزارع چای در هند موفق شد اصول و فنون چایکاری را بیاموزد و با موافقت دولت هند تعداد ۲۰۰۰ نهال چای به ایران بیاورد و انها را در زمینی در نزدیکی شهر لاهیجان در استان گیلان بکارد . پس از ان بودکه بتدریج کشت چای در ایران رواج یافت .

 

مشخصات چای

گیاه چای از تیره teaceae است . نوع پرورشی ان بنام camellia sineasis است. به دو شکل وحشی وپرورش یافته است . در حالت وحشی ارتفاع ان ارتفاع ان به ۱۰- متر می رسد که اغلب در کشورهای خاور دور می روید . انواع پرورشی ان دارای ارتفاع ۵۰ - متر است . که حداکثر به ۲ متر می رسد .

تقسیم بندی چای از لحاظ زراعی :

۱ -گونه چینی

۲- گونه اسامی و کامبوجی

۳-نژادهای دو رگه

تقسیم بندی گیاه چای از لحاظ طرز تهیه و تولید :

۱- چای سیاه

۲- چای سبز

۳- چای اولنگ

۴- چای قالبی

گیاه چای

خواص چای :

چای مانند قهوه در ردیف رایج ترین و مهم ترین نوشابه های مطبوع و مورد مصرف در بیشتر جهان می باشد .

چای دارای اهمیت غذایی ودارویی بسیاری است . ولی مهم ترین اثر ان تاثیر برروی سیستم اعصاب و در نتیجه رفع خستگی و ایجاد ارامش در انسان است چای دارای مقادیر قابل توجهی پروتئین . هیدراتهای کربن وانواع مختلفی از ترکیبات شیمیایی میباشد . چای دارای اثر انرژی زایی بالایی میباشد . بطوری که یک فنجان چای ۴ کیلو کالری انرژی به بدن می رساند . مصرف زیاد چای می تواند باعث طپش قلب . عصبانیت . اضطراب . بی خوابی و لاغری شود .

انواع چای

چای سیاه

این نوع چای پس از انجام تمام مراحل چایسازی بدست میاید این نوع چای به دو طریق رسمی یا ارتدکس و غیر رسمی بدست می اید در روش ارتدکس که همان روش چایسازی ایران نیز می باشد تماممراحل تهیه چای از قبیل : پلاس ومالش و تخمیر و خشک شدن انجام می گیرد این نوع چای دارای درجه بندی هایی مثل :چای قلم . پیچیده . باروتی . و ... می باشد . در چای غیر رسمی از ماشینهایی استفاده می شود که در ان مرحله پلاس حذف می شود . این چای در ایران استفاده نمیشود .

چای سبز:

این نوع چای بیشتر در چین و ژاپن مصرف دارد . دراین نوع چای عمل تخمیر صورت نگرفته و پس از مالش بلافاصله چای را خشک می نمایند . این نوع چای کم رنگ ولی معطر می باشد و دارای خواص درمانی بسیاری می باشد.

چای اولنگ:

در این نوع چای عمل تخمیر بطور کامل انجام نشده و بصورت ناتمام می ماند .و در چین و ژاپن مصرف ان رایج است.

 

چای قالبی :

نوعی از چای که برای تهیه ان از برگ و ساقه و ترکه چای استفاده می شود . این نوع چای پس از انجام مراحل تهیه چای بصورت پودر و در قالبهایی که از نوع چوب می باشد ریخته ودر اپر فشار بصورت قالبی در می اید.

 

 

اولین وارد کننده نهال و بذر چای به ایران

 

اولین باغ چای در ایران

 

مصرف چای در ایران خیلی زودتر از اروپا معمول بوده تاریخچه کشت و برداشت محصول آ ن به این شرح است :

 

در سال 1302 ه. ق. در زمان سلطنت " ناصرالدین شاه "، برای اولین بار " محمد حسین اصفهانی " اقداماتی برای وارد کردن تخم و بوته چای بعمل آورد ولی به نتیجه نرسید. در سال 1319 ه.ق. "محمد میرزا کاشف السلطنه" چهار هزار نهال چای و چندین صندوق بذر آن را از "کانکرا" از راه سرحدات شمالی هند به بمبئی و از آنجا به بوشهر و سرانجام به تنکابن و دامنه کوههای لاهیجان رسانید. اگر چه او در سفر بعدی در اثر تصادف اتومبیل به دره سقوط کرد و کشته شد ولی باید به حق او را پدر چای ایران نامید .

 

پس از ورود تخم و نهالهای مذکور در نزدیکی لاهیجان زمینی را که متعلق به " میرزا کاظم خان لاهیجانی " بود، انتخاب و با قید اجاره به کشت تخم و نهالهای مذکور اقدام گردید و اولین باغ چای در ایران با خرج دولت دایر گشت.

 

پس از احداث باغ چای لاهیجان، در مقابل خدمت کاشف السلطنه، انحصار زراعت چای به موجب دستخط " مظفر الدین شاه " به مشارالالیه واگذار گردید و این انحصار تقریبأ تا مدت ده سال باقی و در طول این مدت کسی قادر به احداث باغ چای نبود، و چنانچه شنیده می شد که زارعی در منزل شخصی خود چند بوته نهال چای غرس نموده است به وسیله حکومت تعقیب و به مجازات می رسید.

fun4all.blogsky.com  منبع


Lou
جمعه 17 آذر 1396 06:37 ق.ظ
I really like it when individuals come together and share opinions.
Great website, keep it up!
Allison
دوشنبه 16 مرداد 1396 07:01 ب.ظ
Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with
us so I came to check it out. I'm definitely enjoying the
information. I'm bookmarking and will be tweeting
this to my followers! Excellent blog and fantastic design.
How do you prevent Achilles tendonitis?
دوشنبه 16 مرداد 1396 03:11 ب.ظ
Fantastic web site. A lot of useful information here. I'm sending it to some
buddies ans additionally sharing in delicious. And of course,
thank you on your effort!
Meagan
دوشنبه 25 اردیبهشت 1396 04:31 ق.ظ
Hi to all, the contents existing at this website are really remarkable for people knowledge, well,
keep up the nice work fellows.
BHW
جمعه 18 فروردین 1396 07:41 ب.ظ
My partner and I stumbled over here from a different page
and thought I might check things out. I like what I
see so now i'm following you. Look forward to
looking at your web page for a second time.
سیامک
پنجشنبه 29 مرداد 1388 12:04 ق.ظ
سلام
شما وبلاگ خیلی خوب وقشنگی دارین.
اگر با تبادل لینک موافقین منو با نام قالب وبلاگ لینک کنید بعد در قسمت نظرات به من اطلاع بدید.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر